Isnin, 6 Januari 2014

Podcast Mateen

I. Tugasan Bertutur

Ciptaan inovatif: velcro

Velkro adalah satu ciptaan yang digunakan oleh ramai orang seharian. Ia digunakan sebagai pengikat. Ia biasanya terdiri daripaada dua jalur kain yang dilampirkan kepada muka yang bertentangan untuk diikat. Jalur kain pertama mempunyai cangkuk kecil manakala jalur kain yang lain mempunyai gelung kecil yang berbulu. Apabila kedua-dua kain ditekan bersama, kail akan menangkap dalam gelung dan dua kain itu akan mengikat. Velkro adalah sangat kuat dan juga lebih mudah digunakan daripada renda dan zip.

Ia dicipta oleh Georges de Mestral, seorang daripada Switzerland. Dia telah meletakkan satu bur yang dilampirkan kepada anjingnya di bawah mikroskop dan telah mencari rahsia mereka. Mereka telah mempunyai kail kecil yang meliputi bur itu. Idea untuk velkro telah dilahirkan.

Nama velkro didapati dari dua perkataan Perancis iaitu ‘velour’ dan ‘crochet’ yang bermakna baldu dan kail. Velkro adalah sangat kuat dan juga lebih mudah digunakan daripada renda dan zip. Velkro ada banyak kegunaan kerana ciri-cirinya yang hebat. Ia boleh dicari di mana sahaja daripada kapal angkasa kepada dompet seorang pelajar.


0 ulasan:

Catat Ulasan